Το φαινόμενο των "One Hit Wonders"!

Φαντάζομαι έχετε ξανασυναντήσει αυτήν την έννοια. Και αν όχι, πολύ απλά, έτσι ονομάζονται οι τραγουδιστές η οι μπάντες που κατάφεραν να κάνουν ένα τεράστιο hit, αλλά στη συνέχεια δε διατήρησαν την ξαφνική ανοδική τους πορεία.

Πρόσφατα το Billboard δημοσίευσε μια λίστα με τα Top100 One Hit Wonders της τελευταίας δεκαετίας! Ο Daniel Powter ανακηρύχθηκε ο μεγαλύτερος one-hit wonder της δεκαετίας, με την επιτυχία του "Bad Day" το 2006. Χρησιμοποιήθηκε ως μουσικο "χαλί" στον 5ο κύκλο του American Idol, έμεινε στην κορυφή του Billboard Hot100 για 5 εβδομάδες, και από εκείνη την κυκλοφορία του κανένα άλλο τραγούδι δεν κατάφερε ούτε καν να αγγίξει την 100η θέση.



Στη λίστα συναντάμε και άλλα γνωστά κομμάτια, όπως το "Scandalous" των Mis-Teeq που κυκλοφόρησαν το 2004. Φυσικά μετά διαλύθηκαν, και μόνο η Alesha Dixon κατάφερε να κάνει solo καριέρα.


Το πιο δημοφιλές one-hit wonder EVER θεωρείται το "Macarena" των Los Del Rios. Εξηγήσεις δεν χρειάζονται νομίζω.



Σε οτι αφορά την ελληνική πραγματικότητα, μπορώ να θυμηθώ πολλούς one-hit wonders, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Ποιος δε θυμάται τις Las Ketchup και το "Ketchup Song"! Τρελή επιτυχία, τρελές πωλήσεις, και καμία συνέχεια για το δημοφιλές τρίο. Το 2006 έγινε κουαρτέτο και συμμετείχε στη Eurovision στην Αθήνα με το "Bloody Mary". Μια συμμετοχή που λίγοι θυμούνται. Κρίμας.



Πιο κοντά στην ελληνική πραγματικότητα... ο Rous με τις "Εξαιρέσεις". Χιλιοέπαιξε, το χιλιοβαρεθήκαμε. Ήταν ένα απλό, πολύ εύπεπτο τραγούδι αλλά οτι πρέπει για να παίζει ασταμάτητα σε όλα τα ραδιόφωνα! Κατέληξε να γίνει το #1 ελληνικό τραγούδι σε airplay για το 2010. Ακολούθησαν 1-2  ακόμα single, με ελάχιστη επιτυχία.


Συμβαίνει πολύ συχνά, τραγούδια να κάνουν επιτυχία ΜΟΝΟ στην Ελλάδα και πουθενά αλλού. Κάπως έτσι ξεκίνησε το "I Follow Rivers" της Lykke Li, που όμως ευτυχώς βρήκε τον δρόμο του και ακούστηκε μετά από καιρό και σε πολλές ευρωπαικές χώρες. Το αντίθετο συνέβη βέβαια με το "Beggin'" τoυ Madcon, που στο τέλος του 2007 ξεπήδησε ξαφνικά στις playlists των ελληνικών ραδιοφώνων στην έκδοση του Frankie Valli και των Four Seasons, και βρέθηκε στην κορυφή για πάνω από 10 εβδομάδες, σπάζοντας τα νεύρα μου αλλά πιστεύω και άλλων.







Πιο πρόσφατα, η ανακάλυψη του single "Lucky Star" των Gravitonas, από τον Star FM 97,1 έκανε το single ιδιαίτερα αγαπητό στην Ελλάδα... αλλά μόνο σε εμάς! Το τραγούδι δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό ούτε καν στη Σουηδία, από την οποία κατάγονται οι Gravitonas!



Και ένα τελευταίο που μου 'ρχεται στο μυαλό, και αφορά βέβαια όλον τον κόσμο, είναι φυσικά το "Ai Se Eu Te Pego" του Michel Telo. Πολύ αμφιβάλλω αν θα ακολουθήσει επόμενο single με καθολική επιτυχία. Σίγουρα δε θα μπορέσει να ξανακάνει τον ίδιο πάταγο με το "Ai Se Eu Te Pego", αλλά νομίζω οτι στην προκειμένη περίπτωση η επιτυχία ήταν καθαρά θέμα τραγουδιού (που ήταν και διασκευή) παρά καλλιτέχνη.




Εσείς θυμάστε κάποιο one-hit wonder;




Share

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ για τον Michel Telo!

Δημοσίευση σχολίου